Wat is Shiatsu?

Wat is Shiatsu?

Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk. Het is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de Chinese geneeskunde. Zoals alle van oorsprong Oosterse therapie is Shiatsu Ryoho gebaseerd op het principe dat de levensenergie (Ki of Qi) van de mens door een eigen systeem van kanalen (de meridianen) stroomt. Shiatsu Ryoho heeft een westerse wetenschappelijke benadering en bestaat uit druk geven met de duimen en vingers op reflexpunten, zgn tsubo’s. Deze is zeer gericht, mild en toch krachtig en voelt tegelijkertijd dynamisch aan.

Doel van deze therapievorm is het opheffen van blokkades in de meridianen en het beter verdelen van de energie. Shiatsu therapie ontspant, bevordert de bloedcirculatie, bestrijdt symptomen van stress en ondersteunt het zelf genezend vermogen van het lichaam.

De behandeling op de reflexpunten heeft invloed op het autonome zenuwstelsel en het endocriene (hormonale) systeem. Er ontstaat zo een beter evenwicht in lichaamsprocessen. Bovendien heeft Shiatsu een preventieve en ondersteunende werking voor lichaam en geest.